Üdvözöllek...

Köszöntelek a Blogomban.. nézz szét, olvasgass, és ha tetszett írj megjegyzést.. Üdv.. Gyöngylány 

 

 

 

 

2020. július 17., péntek

Fenyvespusztai séta...

Ismét eltelt egy kis idő.. Repülnek a hetek..Elindultunk egy kellemes sétára megint. A Mátra felé vettük az utunkat. Fenyvespuszta elég közel van, remélhetőleg nem sokan vannak ott, és sok látnivaló akad.
Az út mellett vadvirágok nyíltak, a kellemes meleg idő meghozta a virágok kedvét, hogy megmutassák szépségüket.



Megérkezve valóban kevesen tették tiszteletüket ott. 2 autó állt az arborétum bejáratánál. Mint később kiderült egy nagycsalád gyerekekkel, és egy kedves szerelmes pár volt a látogató. Mivel a kicsik elég hangosak voltak, esélytelen volt bármi madarat mókust közelebbről szemügyre venni. Megvártuk míg elhagyták az arborétumot, és elindultunk felfedezni mint tettük ezt más sokszor itt jártunkkor. 
A viharos szél itt is láthatóan sok és nagy kárt tett a fákban, rengeteg kidőlve ketté törve, villám is csapott bele az egyikbe. Az egész arborétum telis-teli farakásokkal amit az erdészet rakott halmokba, vihar vagy az idő vasfoga kikezdett. Sajnos az utóbbi pár évben mikor arra látogattunk egyre rosszabb állapotban volt az arborétum. A kihelyezett táblák, amik az ottani fák, bokrok növények nevüket, (latinnal együtt) mutatták, hol itt hol ott eldobálva, kitörve találtuk meg. Nem is gondoltuk hogy egy ilyen ősfákkal teli helyet ennyire eltudnak hanyagolni. Tavaly ősszel ottjártunkkor az egész hely fel volt túrva, vaddisznótúrásokkal. Kerítés is van, de épp most ott jártunkkor döbbentünk rá hogyan jutnak be a vadak az arborétumba. A hátsó résznél van egy hatalmas fa ajtó, amiről a lánc le lett vágva, és olyan lengőajtóként funkcionál. Tény hogy sok tölgyféle van az arborétumban ami ugye a vaddisznók kedvenc eledele (makk), de azzal hogy feltúrják az egész részt alatta az új hajtások pusztulását is előidézik, és nem csak a tölgyekét. 


Bíborkosbor








japán juharfa






amerikai cédrus óriás. 
Az a picike emberke a Párom a tövénél

Remélem az erdészet kellő képpen ellátja majd a feladatát és helyre hozza ezt a csoda birodalmat. Kár lenne egy egész élet  munkáját az enyészeté tenni.. 
Olyan ózon dús levegő, és olyan békés csendes hely... 
Reméljük a legjobbakat...


A fotók a blogbejegyzésekben nagyobb méretben is megtekinthetők, kattintás az adott fotóra!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése