Üdvözöllek...

Köszöntelek a Blogomban.. nézz szét, olvasgass, és ha tetszett írj megjegyzést.. Üdv.. Gyöngylány 

 

 

 

 

2020. május 7., csütörtök

Húsvét után...

Az idő kellemesen langyos lett, aminek nagyon örültem, sajnos korán. Az éjszakák nagyon hidegek lettek, és elég gyakran ment 0 C° alá a hőmérséklet. Az alma fák nem is akarták kibontani virágukat, mert érezték korai a meleg. Így is lett. A barack virágok szinte mind kinyíltak, és egy éjjel jött egy nagyobb fagy -8 C° lett éjszaka. Mindent ami addig kinyílt vitt..  😔
Másnap amikor kimentünk.. bebarnult minden ami addig virított. Kis szerencsével pont készült pár romantikus hangulatú fotó előző este felé. 
Később vettük észre az orgona az utcában is elfagyott alig maradt pár ágon valami virág. 
Mivel nappal jó idő volt, nyakunkba vettük a f.gépet, és elindultunk sétálni a mezőre a vasút mentén. Átmentünk a vasúti hídon, és a mező felé vettük az irányt. 
Sajnos sok szemét volt úton útfélen, rengeteg elégetve, vagy épp a szemünk láttára hordta ki a házból a háza mellé az ember nagyságú halomra a többi szemetet.. Konténer nem volt, biztosan nem is volt pénze rá, hisz eléggé leromlott állapotú volt a ház. Az udvara is tele volt lomokkal, gondolom a házban se volt patyolat rend. 
Folytattuk sétánkat tovább a vasút mentén és azt hittük semmivel nem találkozunk mint a múltkor. Egy őzike, ami nagyon messze volt azért feltűnt, és megzavart egy nagy mezei nyulat, amit elsőre őzikének néztem.  Később a fotók sz.gépre történő letöltésekor láttam, hogy egy hatalmas nyúl volt amit felzavart az őz. 
Megpróbáltuk becserkészni az őzikét, mert láttuk, hogy egy villanyoszlop tövében a bokorban talált menedékre, hátha tudunk kissé közelebbi fotót is róla készíteni. 
Takarásban elkezdtünk felé menni, és kb 200 méterig jutottunk mikor a szemfüles állat felkelt és elszaladt előlünk. Hiába no.. nem vagyunk láthatatlanok 😉 
Később a patak parton is észre vettem ott is hódok jártak, méghozzá nem is régen. Vadcsapásokkal teli ivóhelyet is láttam, és egy tőkésréce hozta elő első kis fiókáját a  patakban. A rétre nézve épp akkor szállt le egy gólya pár. Több gólyafészek van a városban. A legrégebbi, a gimnázium kazántornyán épített fészket már nagyon régen, mikor ide költöztem már meg volt a fészek. Ennek 10 éve. Gondolom a fiókák is sorban itt telepednek le. A nagybátonyi városrészben a volán telep melletti magas kéményen is fészket raktak vagy 3 éve, és a terenyei Rákóczi úron is egy villanyoszlop lett fészekrakó hely, amit az Émász segített egy magasítóval ellátni, így nincs veszélyben senki se a fiókák, se az emberek. Először a gimnáziumhoz térnek vissza a szülők, utána a volán telepi gólyák érkeznek, és végül utolsónak a Rákóczi úti pár. 3-4 fióka mindegyik fészekben van, augusztusban rendszeresen vadásznak a közeli réteken, és repülnek a házak felett elég alacsonyan is, sőt, a mellettünk folyó patakba is lábalt már némelyikük, hisz rengeteg béka van benne, és  patak aránylag alacsony vízállású.
Igyekeztünk a réten is takarásban lenni és úgy fotózni, hogy ne zavarjuk meg a vadászatot, egyenek sokat, és szokjanak vissza a környezetükbe. Aztán megunták magukat egy idő után és felszálltak, mentek  a fészekhez. 
Jól elfáradtunk a  nagy sétában, de kellemes fáradtság volt ez .
Fotók, mint mindig a bejegyzés után.. Nem művészi képek, amolyan turista fotók.. Egy két videó is belefér, habár telefonnal örökítettem meg a sok szeméthegyet. 






























A fotók a blogbejegyzésekben nagyobb méretben is megtekinthetők, kattintás az adott fotóra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése